counter to blogger

2009. október 10., szombat

Interaktív bejegyzés: Tanuljak-e héberül?



Aktivizálnám az olvasót a fenti kérdés megválaszolásában. Kéretik szavazni (jobbra fenn), és a hozzászólásokban is szívesen olvasok véleményeket. Tehát, tanuljak-e héberül? Az aktualitást adja, hogy egy hét múlva indul egy ulpán (tanfolyam), heti 2x3 órában, esténként, öt hónapon át. Persze nem a szavazás végeredménye szerint fogok dönteni, de azért érdekel…

Már össze is gyűjtöttem az érveket.

Mellette szól:
• Jó lenne a mindennapi életben értekezni a helyiekkel.
• Több kapcsolatom lenne az országgal és lakóival.
• Érdekes lehet egy új nyelvet tanulni.
• Szellemi elfoglaltságot ad, csökkenti a gyes-szindrómát.
• A csoporttársakkal talán kialakul valamilyen közösség.
• Ilyen időbeosztásban megvalósítható a tanfolyam, szoptatás közben meg tanulhatnám a szavakat.

Ellene szól:
• Tudom, milyen nehéz egy nyelvet megtanulni, pár hónap alatt nem sokra jutnék.
• Ennek akkor van értelme, ha egy évnél tovább maradunk, ami közel sem biztos.
• Az órák alatt Daninak kell vigyáznia Veronikára, korán haza kéne érnie.
• Én igazából sose akartam héberül tanulni, ez csak az ittlétünk miatt történne, későbbi célom nincs vele, tudom, hogy bunkóság, de nem akarom eredetiben olvasni a Bibliát.
• A kevés szabadidőmet mástól vonná el (munka, utazgatás Izraelben, sport, barátok, a többi nyelvtudásom szintentartása stb.)
• Decemberben hazautazunk egy hónapra, akkor félbeszakad a tanulás, nem biztos, hogy utána be tudok csatlakozni egy hasonló szintű csoportba.
• Lehet, hogy Veronika hamarosan már nem napi 16, hanem csak 12 órát fog aludni, ami drasztikusan lecsökkenti a szabadidőmet.
• Most olyan jó, hogy „no school, no job, no problem”, mit stresszeljem magam leckével…

Tessék szavazni!!!

5 megjegyzés:

  1. 1. A képen látható kalács neve itthon barchesz. Ott hogy nevezik?
    2. Ami pedig a nyelvtanulást illeti: Jancsó Miklós a Hajnal forgatása előtt, lévén a film alapja Éli Wiesel regénye, alaposan beleásta magát a judaikába, még kapedlit is hordott és zsinagógába járt. Hamar rájött azonban arra, hogy az Írás tudása nélkül nem sokra megy. Megkérdezte tehát a tudós főrabbit, dr. Scheiber Sándort, hogy érdemes-e elkezdeni a tanulást. Erre a Talmudnak és Arany János költészetének a bensőséges ismerője ezt válaszolta: "Késő, Jancsó úr, késő." Így jár, akinek az elvégzendő dolog nem időben jut az eszébe.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem feleseleges megtanulni. Tudsz már elég nyelvet, posztolj ide nekünk helyette inkább. Máskülönben, ha nagyon nyelvtanulás, valami jobban használható nyelvet javaslok. A modorosblogon vagy hol van egy poszt asszem a ritka nyelveket tanulókról, na ott meg is kapják a magukét...

    VálaszTörlés
  3. Miért is ne? Ha felötlött benned, akkor valószínűleg van hozzá kedved. Gyakorolni pedig ott vannak a hétköznapok a boltban, parkban, stb. Ez nem egy légből vett ötlet, hanem a környezet adta. Egyébként pedig soha nem tetszettek azok a nagykövetek és "nagykövetek", akik több hónapos valamely országban való tartózkodás után sem tudtak legalább pár szót szólni az adott nyelven. Nem kell irodalmi szinten megtanulni, de szerintem pár óra nemárthat meg...
    P.B.

    VálaszTörlés
  4. Dani írta...

    Igen, tanuljál. Ezzel a szavattal 2-2 az eredmény. Ismét nálad a labda.

    VálaszTörlés
  5. (Az előző, F.Dani volt.)

    VálaszTörlés

Ha megjegyzést akarsz hagyni, akkor a legördülő menüből válaszd a "Névtelen/URL-cím" opciót, a "Név:" sorban add meg a becenevedet, az "URL:" sor maradjon üresen.