counter to blogger

2009. december 2., szerda

Az Eretz Israel múzeum két csecsemővel


A 11 hónapos Ádámka ismét összeszövetkezett Veronikával, és elcipelték anyáikat az Eretz Israel múzeumba. Aki az eddigiek alapján úgy gondolja, csecsemővel flottul megy a kultúrprogram, annak íme a találkozás első két órája.

12:00 Pontosan érkezem, büszkén, de uzsonnát csomagolni már nem volt időm, így lerogyok a kávézóba egy sajttorta mellé.
12:10 Megjön Ádámka és a mamája.
12:20 Végzek a tortával, fizetnék.
12:30 Sikerül.
12:40 Megnézzük a múzeum kertjében a bizánci mozaikokat.
12:45 Ádámka megéhezett, leülünk egy padra.
13:00 Veronika is megéhezett, most ő szopik.
13:10 Ádámkát tisztába kell tenni. Veronika sír, elálmosodott.
13:30 Megnézünk két kiállítási termet.
13:35 Ádámka hány.
13:40 A mamák vécére mennek. Veronika felébred.
13:50 Ádámkáék ijedten hazamennek.

Ezután már csak kettesben azért megnéztük, ami emberileg lehetséges volt. Az Eretz Israel ugyanis mintegy egy hétre elegendő látnivalót ad, hatalmas dzsungeles parkban több épülete van. Egy épület mondjuk „Az üvegművészet története az őskortól napjainkig”, hetven vitrinnel, mindegyiknél egészoldalas magyarázat, igazi égetőkemencékkel stb. Ugyanez a rézművesség, fazekasság, pénzverés, borászat, vaskohászat, posta és bélyegkiadás témáiban, stb, emellé van vagy hat időszaki kiállítás, a kertben bizánci mozaikok, antik ásatások, ókori borprések, középkori vízimalmok szórakoztatják a látogatót, egy planetárium mellett, ja és a Rotschildoknak is szenteltek egy kétemeletes épületet, ide már be se mertem nézni.

Ami legjobban tetszett:
1. Az állandó kiállításról egy izraeli otthon rekonstrukciója i. e. 3000-ből, korabeli edényekkel, tárgyakkal (lásd a fenti képen)
2. Az időszakiak közül a Hejaz vasút építéséről szóló tárlat. Ez a vasútvonal Damaszkusztól ment Mekkáig, s a török birodalomban építették a 20. század elején. A célja az volt, hogy megkönnyítse a moszlim zarándokok útját. Ma az Amman-Damaszkusz szakaszt használják.



Ezúttal idegen fotókkal ékeskedem, bár a második nem is szerepelt a kiállításon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha megjegyzést akarsz hagyni, akkor a legördülő menüből válaszd a "Névtelen/URL-cím" opciót, a "Név:" sorban add meg a becenevedet, az "URL:" sor maradjon üresen.