counter to blogger

2010. május 27., csütörtök

Az áttérésről

Kicsit még ragozom az előző témát… Kérdezi az egyik kommentelő, hogy lehet-e betérni zsidónak. (Ezt szeretem nagyon Izraelben, hogy a válaszok azonnal új kérdéseket vetnek fel, mindig utána lehet nézni valaminek, és ez megóv attól, hogy beszűkült kismama legyek:-).
Nos, a Szex és New York jól tudja: lehet betérni zsidónak. Izraelben azonban ez lényegesen nehezebb, mint Amerikában. Emlékeztek az Isten nagy, én kicsi vagyok című francia filmre, ahol Audrey Tautou próbált a (nem különösebben hívő) barátja miatt betérni a zsidó vallásba? Neki sem hagyták könnyen.

Izraelben csak az ortodox irányzatba lehet betérni. Ismerőseink között nincs áttért, így csak az olvasmányaim alapján tudok beszámolni róla. Az elején kérvényezni kell, a végén vizsgát tenni, s közte a jelöltnek folyamatosan bizonyítania kell, hogy a vallás összes szabályát betartja, egy egyéves tanfolyamon kell tanulnia a Tórát meg a zsidó hagyományokat. Emlékeztek: kóser, Sabbat, és napi több óra imádkozás... Szóval úgy van a dolog kitalálva, hogy apró világi előnyökért ne érje meg áttérni. Egyébként a szovjet bevándorlók jó része nem különösebben vallásos. És nehezményezik, hogy azok, akik szintén nem tartják be a 613 mózesi parancsolatot, de történetesen az anyjuk volt zsidó, automatikusan megkapják a zsidó titulust.

Ortodox ismerőseimmel beszélgettem a témáról: ők nem voltak lelkesek a betérés kapcsán. (A zsidó nem egy térítő vallás, sőt.) Szerintük a betértekkel sok a gond, szigorúbban kéne szelektálni a jelentkezők közül, s különben is: ugyan miért akarna valaki zsidó lenni, aki nem annak született?

Egyébként aki már korábban betért külföldön, az is kaphat izraeli állampolgárságot.

Végre egy saját kép: ortodox család a parkban (a nő épp a parókáját igazítja). Az áttérőnek a ruházkodási szokásokat is be kell tartania.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha megjegyzést akarsz hagyni, akkor a legördülő menüből válaszd a "Névtelen/URL-cím" opciót, a "Név:" sorban add meg a becenevedet, az "URL:" sor maradjon üresen.