counter to blogger

2010. május 23., vasárnap

Miért kapnak nem zsidók izraeli állampolgárságot?

Miért fogadnak be nem zsidó oroszokat? – kérdezte az egyik kommentelő az előző bejegyzésre. Remek alkalom, hogy tovább merüljünk a témában (erről is értekezik Els van Diggele könyve). Nos, két oka van annak. Az első egyszerűbb: a bevándorlók hozhatják házastársukat, és azok családtagjait is, akkor is, ha azok nem zsidók.
A másik macerásabb. Ki vándorolhat be Izraelbe? Aki zsidó. Ki zsidó? Itt kezdődnek a problémák. A legtöbb országban ezt utoljára a második világháború táján tartották nyilván. Izrael ma ugyanúgy számol, mint a náci Németország: akinek az egyik nagyszülője zsidó volt, az jöhet és kaphat állampolgárságot. A volt Szovjetunióban történetesen nyilvántartották a zsidókat: akinek az egyik szülője zsidó volt, maga is annak minősült, mint nemzetiség.
Viszont a vallási szabályok, a Halakha szerint szigorúan csak az zsidó, akinek az anyja az volt. Megérkezett tehát több százezer ember Izraelbe, akik megkapták az állampolgárságot, de ahhoz már nem elég zsidók, hogy ortodox vallási házasságot kössenek. Polgári meg nincs. És a gyerekeik is gojnak számítanak majd. Előfordul, hogy akinek a Szovjetunióban zsidó nemzetiség szerepelt a személyijében, az Izraelben orosz nemzetiségűnek számít. Csavaros, igaz?

Orosz bevándorlók érkezése, és persze nem az én képem

1 megjegyzés:

  1. megosztoszemelyiseg2010. május 24. 22:49

    A Szex és New Yorkból úgy vagyok tájékozva, hogy van lehetőség áttérni a zsidó vallásra. Az Izraelbe vándorolt oroszokban ez nem ötlik fel?

    VálaszTörlés

Ha megjegyzést akarsz hagyni, akkor a legördülő menüből válaszd a "Névtelen/URL-cím" opciót, a "Név:" sorban add meg a becenevedet, az "URL:" sor maradjon üresen.