counter to blogger

2010. június 23., szerda

Tel-Avivi Egyetem és Diaszpóra Múzeum

Tel-Aviv városa több ingyenes idegenvezetést is kínál, az egyik Dani egyetemének építészetét mutatja be. Régi adósságunk, most a finisben végre elmentünk. Legalább szép keretes szerkezet zárja le az egy évet: emlékeztek még, mikor az érkezésünk másnapján is együtt bementünk az egyetemre? (Dani meg azóta minden nap.)

Szökőkút

Eddig nem tűnt fel, hogy különösebb építészeti látnivaló lenne a kampuszon, de a vezető hölgy nagyon szépen elmagyarázta a funkcionalizmus, minimalizmus, brutalizmus, posztmodern és hasonló stílusokat. A vastag beton fal, lőrésszerű ablakokkal, amit mi szimplán rondának látunk, a légkondi feltalálása előtt funkcionalistának számított. Az ablakok továbbá nézhetnek északra, valamint kellő árnyékolással ellátva délre, és a zenei fakultásnál keletre – a zenészek nem éppen pacsirták. Megnéztük az egyetem zsinagógáját is, ami szombaton és ünnepnapokon zárva tart – ahogy a campus is. Ez az a fajta építészet, ami sokat bíz a képzeletre, a zsinagóga engem például hajóra emlékeztetett.

Ablak a tengerre
Szobor
Ezt a vezetés után is rondának láttam
A könyvtár, ami mintha lebegne
Ő meg szállni készül
Posztmodern épület
A zsinagóga

A túrát egy idősebb hippihölgy tartotta, ideteszem a képét, mert anyám mindig azzal cukkol, én így fogok kinézni öregkoromban (csak bringával:-). Mit mondjak? Ha mázlim van.

Az egyetemen van a Diaszpóra Múzeum, gondoltuk, a túra után ide is beugrunk. Ebből többórás látogatás lett. Hatalmas anyag mutatja be az évezredek alatt a száműzetésben a zsidóság életét, minden elképzelhető szempontból és tagolásban. Országok, nyelvek, különböző rítusok szerint. Megnéztünk egy-egy videót a kelet-európai stetl és a marokkói zsidók életéről, nagyon tetszettek a világban fellelhető zsinagógák makettjei, mint az indiai, amszterdami, kínai, amerikai stb. Volt egy izgalmas tárló a zsidó nyelvekről: a jiddis mellett a mediterrán térségben a ladino nyelvet is használták, emellett számos nyelven írtak héber betűkkel. Megcsodáltunk jobbról balra lekörmölt tadzsik, görög és hasonló szövegeket. Aki nagyon szorgalmas, itt megnézhet egy online kiállítást a magyarországi zsidóság történetéről. Érdekes módon szinte semmilyen eredeti tárgy nincs a múzeumban, csak másolatok, szimulációk, mégis lebilincselő. Ennek köszönhetően teremőr se kellett, így Veve nyugodtan tologathatta a saját babakocsiját.

Az amszterdami zsinagóga makettje

Egy képzelt családfa. Böngésszétek á!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha megjegyzést akarsz hagyni, akkor a legördülő menüből válaszd a "Névtelen/URL-cím" opciót, a "Név:" sorban add meg a becenevedet, az "URL:" sor maradjon üresen.