counter to blogger

2010. március 18., csütörtök

Élet Izraelben: Csecsemőnevelés


Épp nem bírok a saját gyerekemmel, nézzünk inkább körül Tel Avivban. Rengeteg gyereket látunk. Lehet, hogy az észlelésemet torzítja, hogy park mellett lakunk, ahol egyfolytában gyerekeket legeltetnek. De később a számok igazolni fognak!

Felületes benyomásaim a csecsemők neveléséről hangsúlyozottan a szekuláris (világi) zsidó közösségre igazak, ebben élünk Tel Avivban, a moszlim és ortodox családok nyilván mások; bár annyit látunk, hogy azok is nagyon szeretik a gyerekeiket.

Az izraeli anyák kevésbé veszik életre-halálra a szoptatást, mint a magyarok, több a tápszeres baba. Aki nyilvánosan szoptat, az többnyire egy óriási, színes kötényt húz magára, az alá bújtatja a gyereket, nehogy egy cicifecni is kivillanjon. Muszáj egy képpel is bemutatnom, nálunk otthon a faluban nem volt ilyen:-)


Ezt a kötényt és minden más elképzelhető segédeszközt óriási választékban árulnak a boltok. A már részletezett Shilavon kívül is rengeteg apró bababolt van Tel Aviv utcáin. A babakocsikról csak annyit: úgy érzem magam, mint aki tízéves Suzukival jár Mercedesek és Jaguárok között. Hiper-szuper formatervezett csodák suhannak, rájuk aggatva minden elképzelhető játék, nehogy elunja magát egy percre is a bébi. Ezenkívül kenguruban viszik még sokan a gyereket. A megkötős hordozókendőt, ami nekünk van, még senkin nem láttam, ámulatot is keltünk vele. Páran viselnek előregyártott kendőt, amit nem kell megkötni.

A fizetett szülési szabadság ideje Izraelben 14 hét. Ezután még otthon maradhat az anyuka a gyerek egyéves koráig, de akkor már nem kap pénzt. Ha ezután is marad, elveszti az állását. Ha a mama visszament növelni a GDP-t, a baba bölcsibe vagy családi napközibe kerül, ezek jó drágák, a minimálbér havi összegébe kerülnek. Sok a „főállású” bébiszitter is, akik egész nap a gyereket őrzik. Nekem ez a magyar beállítódásom miatt, sosem szúr szemet, mindig azt gondolom, a babakocsit tologató hölgy a gyerek anyja vagy nagyanyja, csak az indián kísérőknél szoktam gyanakodni:-). Már nekem is több bébiszitter ajánlotta szolgálatait, sőt a másik irányból is kaptam megkeresést, egy elkínzott anyától.

Tel Aviv gyerekbarát város! A járdák mindenhol akadálymentesek, el lehet rajtuk férni babakocsival, sok a játszótér, és a parkban kötelező felszedni a kutyakakit. Az összbenyomás: az izraeliek is szeretik a gyerekeket, de kevésbé kerítenek nagy feneket az egész kérdésnek, mint a magyarok. A gyerek itt az élet része. Nem az a nagyszavas-mellverős-nemzethalálos dolog, amibe csak az összes körülmény kedvező együttállása esetén lehet belevágni és teljes lemondást igényel. Rengeteg kisbabát látunk éttermekben, lefektetési időn túl (fellélegzés, nemcsak mi vagyunk gonosz szülők:-). Igen, az éttermekben nem lehet dohányozni.

Több gyerek születik-e Izraelben?
Egy kis statisztika következik: Magyarországon egy nő átlagosan 1,3 gyereket szül, Izraelben 2,88-at. Csakhogy ebben benne vannak a sokgyerekes családmodellt kultiváló moszlimok (4 gyerek/nő) és a harediek (7,88 gyerek/nő!). A szekuláris zsidóknál 2 gyerek/nő az arány, őket látjuk Tel Avivban, és ők hasonlíthatók leginkább a magyar családokhoz. Bingo.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha megjegyzést akarsz hagyni, akkor a legördülő menüből válaszd a "Névtelen/URL-cím" opciót, a "Név:" sorban add meg a becenevedet, az "URL:" sor maradjon üresen.