counter to blogger

2010. március 25., csütörtök

Lányok hátra!

„Lányok felül, fiúk alul, ez nem egy rossz figura. Csak ne lenne köztük egy egész emelet!” − így fakadt ki valamelyik iskolai táborban egy srác, mikor megtudta, hogy különböző szinteken szállásolják el a fiúkat és lányokat. Bocsánat, mindig ez a poén jut eszembe az izraeli szegregált közlekedésről.

Fiúk előre, lányok hátra − ez az alapelv az egyik országos busztársaság mintegy 30 járatán. Mehadrin buszoknak is nevezik őket. Az elkülönítés a haredi férfiak lelki békéjét szolgálja, hogy még véletlenül se lássanak nőt, például az előttük levő ülésen. Gondolom, a Tóra rendelkezik erről. Ezek a buszok főleg ortodox körzetekben járnak, de persze mások is utaznak rajtuk. Kiírva nincs a szabály

Több eset is előfordult, amikor a szokásjog dacára előre ülő nőket bántalmaztak haredi férfiak. A közlekedési miniszter tipikus izraeli állásfoglalást hozott: a szegregált vonalak továbbra is működhetnek, de a szegregációt nem lehet erőszakkal kikényszeríteni. Jeruzsálemben pár napja tüntettek a mehadrin buszok ellen.

Mi pont ezeken a járatokon nem utaztunk még, de Beitarba menet is feltűnt a „fiúk elől” mintázat a buszon. Mi általában mindhárman hátul húztuk meg magunkat, és senki nem emelt panaszt. Ismétlem: az elkülönítés a férfiak lelki békéjét szolgálja. (A képet a neten találtam.)

1 megjegyzés:

  1. Erről még nem is hallottam...
    Őszintén szólva laikusként nem értem a dolgot - ha Jóisten próbára kívánja tenni állhatatosságukat a női nem látványával, miért nem bíznak magukban ahhoz eléggé, hogy a buszon (és bárhol másutt) elébük kerülő nőktől ne féljenek?! Nagyon meglepődtem ezen a hozzáálláson. De ismétlem, nem vagyok járatos a témában.

    VálaszTörlés

Ha megjegyzést akarsz hagyni, akkor a legördülő menüből válaszd a "Névtelen/URL-cím" opciót, a "Név:" sorban add meg a becenevedet, az "URL:" sor maradjon üresen.