counter to blogger

2010. március 26., péntek

Peszach előtt

Mint az előző bejegyzésekből kiderül, elég nyugalmas az életünk. Azért igyekszem szellemi élményeket gyűjteni. Izraellel kapcsolatos fogások: találtunk egy angolul „Late marriage” címen futó filmet, amiben egy grúz eredetű izraeli család próbálja mindenáron kiházasítani 31 évesen még mindig doktoráló, lúzer fiacskáját. Engem az Egy szöszi szerelmeire emlékeztetett a film stílusa (a közepén a filmtörténetben szokatlanul hosszú és őszinte ágyjelenettel). Nyüvöm Ámosz Ozt, ezenkívül elkezdtem egy 30 órás angol nyelvű hangoskönyvet Izrael történelméről.
Moziba is eljutottam, 11 hónap és 4 nap után végre!!! Sajnos a film nem volt nagy élmény, az Alice Csodaországban gigantikus melléfogás. Pedig nem sajnáltak pénzt, sztárokat, remek jelmezeket, díszleteket – épp csak a történetet baltázták el. Csak egy jelenet: a film végén Alice-nak le kell győznie egy sárkánygyíkot, amit egy csigalépcső tetején rogyadozó antik oszlopcsarnok romjai közt tesz meg… A jó és gonosz harca teljesen idegen Lewis Carroll világától, ott épp az a lényeg, hogy ahogy Alice is folyton méretet vált, mindenki változik, aki előbb még szimpatikus volt, a következő percben az agyadra megy. És a Királynő is csak kiabálja, hogy „vágják le a fejét”, valójában senki sem hal meg.

És igen, közeledik Peszach, a zsidó húsvét, Dani egyeteme 9 (!) napra bezár (egy nappal a mostani hétvége után), töröm a fejem, mit kezdjünk magunkkal. Lehetne utazni, de ilyenkor az egész ország útra kel, a szállodák speciális ünnepi tarifát alkalmaznak, ami 40 százalékkal magasabb a főszezon árainál. Amúgy is minden tele van. Azért ne izguljatok, lesz miről blogolnom.

Előkészületnek mindenesetre összedobtam egy macesztortát, Fűszeres Eszter receptjéből kiindulva. A torta lapjai egyszerű maceszlapok, kávéba áztatva, a töltelék kakaós makadámdiókrém.

1 megjegyzés:

Ha megjegyzést akarsz hagyni, akkor a legördülő menüből válaszd a "Névtelen/URL-cím" opciót, a "Név:" sorban add meg a becenevedet, az "URL:" sor maradjon üresen.