counter to blogger

2010. március 22., hétfő

Élet Izraelben: melegjogok

Ez a dolgozat a szexuális kisebbségek társadalmi elfogadottságáról szól. Rögtön helyesbítek: inkább Tel Avivban, mint Izraelben. Tel Aviv nagyjából úgy viszonyul Izraelhez, mint New York az Egyesült Államokhoz, vagy Berlin Németországhoz: jóval liberálisabb mikroklímája van, mint az ország többi részének.

Tel Avivról azt tartják, a Közel-Kelet leginkább „gay-friendly” városa. Ezt nem vitatom, sőt szerintem Kelet-Európával összevetve is megállja a helyét. Itt nem szégyen melegnek lenni, többször láttunk az utcán kézenfogva járó fiúkat/lányokat. (Tovább nem mentek.) A Haaretz napilap minden hétvégi száma bemutat egy „tipikus” izraeli családot, nemrég egy leszbikus pár került sorra, akik két gyereket nevelgetnek az egyik kertvárosban (mesterséges megtermékenyítéssel fogantak). Itt a meleg párok örökbe fogadhatják egymás gyerekeit, együtt is örökbe fogadhatnak gyereket. Házasodniuk nem lehet, de itt Izraelben a heterók sem házasodhatnak, csak az ortodox vallási előírások szerint. Polgári házasság nincs. Tehát, aki nem zsidó vagy nem ortodox, az külföldön kel egybe. A külföldön kötött melegházasságot elfogadják, egyéb tekintetben is élettársaknak kezelik őket. A melegek is szolgálnak a hadseregben.

Persze mindez Tel Avivra igaz, a vallásos zsidó/muszlim közösségekben kevésbé lelkesednek az alternatív életformákért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha megjegyzést akarsz hagyni, akkor a legördülő menüből válaszd a "Névtelen/URL-cím" opciót, a "Név:" sorban add meg a becenevedet, az "URL:" sor maradjon üresen.