counter to blogger

2009. szeptember 30., szerda

Jom Kippur: egy autómentes nap

A mi utcánk (bár részletes megéneklésével még adós vagyok) elég zajos, éjjel és nappal is autók zúgnak rajta, teherautók dübörögnek, sofőrök tülkölnek, riasztó vijjog, kukásautó zörömböl… Most egy napig csend volt, sehol egy autó az utakon. Ros Hasana után tíz nappal jött Jom Kippur, az engesztelés napja, amikor a vallásos zsidók egész nap böjtölnek, imádkoznak és bűnbánatot tartanak, ugyanis ilyenkor válik véglegessé a Ros Hasanakor meghozott ítélet. Tilos nemcsak enni, de inni is, emellett mosakodni, házaséletet élni, bőrcipőt viselni. Most tényleg leáll az élet 25 órára. Az üzletek, éttermek bezárnak, de tényleg mindegyik, kivétel nélkül, a „sima” szombattal ellentétben. Autózni is tilos, a reptér sem üzemel, a tévé- és rádiócsatornák szüneteltetik az adást. Hogy dolgozni tilos, azt mondanom sem kell. Ezt az ünnepet a nem vallásosak egy része is tartja – egy tavalyi felmérésen a megkérdezettek kétharmada azt válaszolta, hogy böjtölni fog Jom Kippurkor. Szokás ilyenkor fehér ruhát viselni. Tel Aviv egy napra fantasztikus látványt mutatott: sehol egy autó az utakon, ellenben rengeteg sétáló az úttesten, egy részük fehérben, és minden elképzelhető kétkerekű mechanikus járművel. Kerékpárok, rollerek, gördeszkák, görkorcsolyák, tandembiciklik és olyan járművek, amiknek a nevét sem tudom. Kisgyerekek tömege kóricál egész este biciklin, triciklin, játékautón, a tolószékeseket is kitolják az utcára. Hosszasan sétálgattunk a környéken, ritka élmény volt. Állítólag itt a Jom Kippur olyan a kerékpár-árusoknak, mint otthon a karácsony a szaloncukorgyártóknak: aki előtte nem vesz bringát, utána nem fog. (Remélem, hogy le is mennek az árak!) Éjjel csodálatos csend volt és jó levegő. Aztán másnap este megindult ismét a forgalom… A Jom Kippur itt az óra-átállítást is hozta. Most pár hétig egy időzónában vagyunk Magyarországgal. Ugyanakkor korán sötétedik: fél 6-kor lemegy a nap, hatkor koromsötét lesz, ami furcsán hat a még mindig meleg időben. Itt végre lesznek hosszú téli estéink, amikor a rég tervezgetett dolgainkat elvégezhetjük.


Néhány kép a különleges napról (hányféle járművet számoltok össze?)...... és egy a hétköznap délutáni forgalomról összehasonlításnak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha megjegyzést akarsz hagyni, akkor a legördülő menüből válaszd a "Névtelen/URL-cím" opciót, a "Név:" sorban add meg a becenevedet, az "URL:" sor maradjon üresen.