counter to blogger

2009. október 17., szombat

A hosszú téli estékről

Míg magyarországi szeretteink vastag gyapjútakaró alá bújva vacognak, mi itt továbbra is nyári ruhában járunk, délben izzadunk, a harmincegynéhány fokra a magas páratartalom még jobban ráerősít. Ezzel meglepő kontrasztot ad, hogy délután 5-kor besötétedik, és hosszú, langyos, párás éjszaka kezdődik. Most, hogy nagyjából berendezkedtünk, és estéinket immár nem a helyi barkácsboltban töltjük, szóba jöhetnek a szabadidős elfoglaltságok.

A héten például háromszor voltunk vacsorázni, más-más helyi ismerőseinkkel, tehát a szociális életünk is kezd sínre kerülni. Mulatunk! Egyszer egy svarma-büfében ettünk (Micimackóékat akartuk meghívni vacsorázni hálából a lakáskeresésben nyújtott segítségért, de nagy szerényen csak svarmát kértek). A Ramat Aviv-i kávézó már szofisztikáltabb volt, itt úgy megörültem az uborkalevesnek, hogy azt rendeltem, nem kellett volna… A halvás csokimousse viszont tényleg bejött. A Boja halvendéglő a kikötőben pedig egész fenséges volt: a teraszon ültünk, mellettünk a tenger hullámai csapdostak a langyos éjben, fantasztikus tengeri herkentyűket ettünk (az árak is fantasztikusak:-))

Tegnap meg a Magyar Követségen voltunk egy felolvasáson, igaz, ez délelőtt történt. Egyik itteni ismerősünk mamájának, Szöllős Verának jelent meg az első kötete saját holokauszt-élményeiről, méghozzá rögtön héber fordításban. (Magyarul írta, de otthon még nincs önálló könyve, egy művét itt olvashatjátok, vigyázat, szomorú.) Itt rögtön megismerkedtünk egy csomó emberrel a helyi magyar közösségből. Nagyon kedvesek az új ismerőseink, kalauzolnak, segítik a jövevényeket.

Ha otthon töltjük az estét, akkor igyekszünk szégyenlistánkat apasztani. A szép nagyképernyős tévét kipróbáltuk, tévéelőfizetést nem kértünk, de a számítógéppel össze lehet kötni. Megnéztük Micimackó filmjét dvd-n, és a West Bank Story című Oscar-díjas zenés-táncos humuszos-falafeles rövidfilmet a palesztin-izraeli konfliktusról. Rövid előzetes a filmből, az egészet itt nézhetitek meg.



Én újraolvastam az Avraham Bogatír hét napját, a neten az egész trilógia fellelhető a Digitális Irodalmi Akadémián.

Help: ajánljatok olyan filmnéző vagy –megosztó weboldalakat, ahol (akár pénzért is) igényes filmeket lehet megnézni! Dán művészfilmekre utazunk.

1 megjegyzés:

  1. ujvári lászló2009. október 17. 17:07

    hello egy kedves barátom ajánlotta blogodat és nagyon örülök hogy olvashattam (-tom). én egy zsidó kultúrát bemutató rádióműsort szerkesztek itt Mo-n FILOSZ címmel és szeretnék veletek kapcsolatba kerülni, ha lehetséges skype-n keresztül riportot készíteni. régebbi felvételeink archívuma itt elérhető: http://radio.sztaki.hu/node/showSeries.php/011se170 engem pedig a stalk-r@freemail.hu címen lehet elérni. kérlek keress meg ha van kedved!!

    VálaszTörlés

Ha megjegyzést akarsz hagyni, akkor a legördülő menüből válaszd a "Névtelen/URL-cím" opciót, a "Név:" sorban add meg a becenevedet, az "URL:" sor maradjon üresen.