counter to blogger

2009. október 11., vasárnap

Szűkebb pátriánk, II. rész: A Ben Yehuda utca (posztumusz képriport)


Már nyugtalanul aludtam, hisz megígértem az Olvasóknak, hogy beszámolok a Ben Yehuda utcáról! Igaz, közben elköltöztünk, de kellemes emlék, megér egy misét, khm :-))

A Ben Yehuda utca észak-déli irányban hasítja végig Tel Avivot, a Lonely Planet útikönyv szerint túlvan a legjobb napjain, ellentétben a vele párhuzamos és sokkal trendibb Dizengoffal. De mi azért szeretjük a Ben Yehudát, amúgy is új környékünkön, ahogy a párhuzamosok szokták, összefut a Dizengoffal.

A Ben Yehudán nagy a nyüzsgés. Az emberek nagy része vagy biciklivel jár...



...vagy babakocsit tol ...


... vagy kutyát sétáltat.




(mégsincs tele a járda kutyagumival, a kép mutatja, miért)


Aki egyiket sem, az legalább mobilozik.

De lehet kombinálni is a tevékenységeket.



Kedvencünk az az ortodox kinézetű fiatal apuka volt, aki görkorin rótta az utcát, cicesze csak úgy lobogott utána, úgy tolta babakocsis gyermekét. Sajnos róla nincs fényképem… Az összképet színezik még a közeli tengerpartról ideáramló strandoló turisták, de őket könnyű kiszűrni, mert se bringa, se babakocsi, se kutya:-))

A BY különösen erős fagyizókban, fodrászüzletekben, régiségboltokban és ex-szovjet légitársaságok irodáiban. Azért enni is lehet jókat, a képen a törzshelyünk, ahol rekordáron, 17 sékelért adtak egytálételt, jellemzően húsgombócot, tele is van mindig (Máshol 40-nél indul egy saláta, 60 egy főfogás).


A másik kedvencem az a fagyizó, ahol felfüggesztett hintákon ülve lehet nézegetni az utcai nyüzsgést. A BY meghitt légköre még az évezredes faji ellentéteket is képes összebékíteni:


Hamarosan megénekelem új környékünket is, amitől csak félóra séta a régi, szóval ha nagy a nosztalgia, átkocogunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha megjegyzést akarsz hagyni, akkor a legördülő menüből válaszd a "Névtelen/URL-cím" opciót, a "Név:" sorban add meg a becenevedet, az "URL:" sor maradjon üresen.