counter to blogger

2010. április 13., kedd

Betlehemi kirándulás, 4. rész: Fogyatékkal élni Palesztinában

Elég parciálisnak tűnik a téma a térség általános gondjai közepette, de ha már betekintést nyerhettünk bele, megosztom. A fogyatékkal élők helyi világába Hamdan avatott be, aki két bottal bicegve érkezett meg a találkozónkra (koraszülöttkori oxigénproblémák miatt).

A sérülteket szégyelli, értéktelennek tartja a helyi társadalom, és emiatt általában rejtegeti a világ elől. Jogaik nincsenek, nyugdíjat nem kapnak, még a segítő programokra is nehéz eljutniuk a társadalmi ellenállás miatt. Sok sérültnek nincs is születési bizonyítványa, azaz hivatalosan nem léteznek. Hamdant például a szülei tizenkét éves koráig egy szobába bezárva tartották, a szomszédok nem is tudtak a létezéséről, a testvérei bántották. Aztán szerencsés véletlenek folytán eljutott egy fejlesztőprogramra, megtanult angolul, és ma a fogyatékosok helyi érdekvédője, több szervezetben aktivista, nemzetközi konferenciákra röpdös. Ezt a családja is elismeri végre. Igaz, közben „elnyugatiasodott”, és egyre nehezebben illeszkedik bele a hagyományos muszlim világba. Egy illegalitásban végrehajtott római gyógykezelés alatt megtanult olaszul, és ma fő vágya, hogy Olaszországban élhessen.


Hamdan családja egyébként sokáig egy menekülttáborban élt, egy Hebron környéki elpusztított faluból érkeztek oda. A család valamennyire összeszedte magát, és építettek egy saját házat, ebben ma tizennégyen laknak együtt. Tízen vannak testvérek. A hagyomány szerint az idősebb fiúnak előbb kell megházasodni, mint az öccsének, ezért a legidősebb testvért húsz nap alatt kényszerűen összehozták egy lánnyal, mert az öcs már nősülni akart. (Hamdan szerencsére akkor épp Olaszországban volt.) Nagyon propagálják az unokatestvérek közti házasságot. Ja, és a tíz felnőttből háromnak van kereső állása. Egyébként a többnejűség ma is bevett dolog, de csak a jómódúaknál, hisz el kell tartani a sok feleséget.

(Ebből a sztoriból azt is megértettem, miért nem láttunk babakocsit az utcán: ha az anyukának dolga is van, nyilván otthon tudja hagyni a babát a többi családtagra. Palesztinában a nők 15 százalékának van munkája.)

Minden jót kívánva elköszönünk Hamdantól és a többi betlehemi ismerőstől.

Betlehem alulról

Mozgó teaárus a főtéren (ha tölt, előrehajol)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha megjegyzést akarsz hagyni, akkor a legördülő menüből válaszd a "Névtelen/URL-cím" opciót, a "Név:" sorban add meg a becenevedet, az "URL:" sor maradjon üresen.