counter to blogger

2010. április 21., szerda

Kutyák és macskák

Állatbarátoknak.
Tel Avivban nagyon szeretik a kutyákat és macskákat. Igaz, kicsit máshogy. A városban szerintem minden második ember kutyát tart, lakásban, minden napszakban kutyasétáltatók tömegei mászkálnak a parkban. Én nagyon értékelem, hogy a végterméket kötelező felszedni, a parkban elhelyeztek nejlonzacskó-lelőhelyeket, és 99 százalékban az emberek be is tartják a szabályt. (Ennek köszönhetőn merem a park füvén hagyni kalandozni Veronikát.) A kutyusokat egész iparág szolgálja, számos bolt, kozmetika, állatorvos található a környéken.


A macskáknak más a státusza: rengeteg az utcán lakó cica, akiket rendszeresen etetnek a rajongóik. A mi házunkhoz is tartozik néhány, a táljuk mindig tele van macskatáppal. Az izraeli macskák válogatottan szépek, dús, tömött a bundájuk, egyáltalán nem úgy néznek ki, mint az otthoni szedett-vedett kóbor macskák.

Házunk elit macskája (a másik kettő nem ülhet fel a motorra)

Ennyit a nagyváros liberális és kozmopolita állatairól. Az arab részeken inkább a macskát szeretik, az (ultra)ortodox településeken meg egyiket sem láttunk. A kutyát kifejezetten tisztátalan állatnak tartják a zsidók, a kutyatartást a Talmud is tiltja. Provokációnak értékelték, mikor az ultraortodox Beitar Ilit településen egy kamasz végigvonult egy blökivel. De macskát sem igen tartanak. Mondjuk nyolc gyerek mellé én se vállalnék házikedvencet.


1 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a macska, de a mienk még szebb. Az erzsébeti kertbe egy hatalmas vörös macska költözött be, és nem fél senkitől sem. Fél utca eteti, pedig, mint kiderült, a harmadik szomszédban van a gazdája, de nálunk nagyobb a nyugalom.

    VálaszTörlés

Ha megjegyzést akarsz hagyni, akkor a legördülő menüből válaszd a "Névtelen/URL-cím" opciót, a "Név:" sorban add meg a becenevedet, az "URL:" sor maradjon üresen.